Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Μύκονο-Δημοτικές Εκλογές 2010- Habemus Papam


Σε μερικές ώρες η Μύκονος θα κληθεί να διαλέξει με ποιόν επικεφαλής συνδυασμό θα πορευτεί τα επόμενα τρεισήμισι  χρόνια. Ίσως τα πιο δύσκολα χρόνια για την χώρα μετά την μεταπολίτευση.  Θα είναι τρία δύσκολα χρόνια λόγω ακριβώς των συγκυριών αλλά και λόγω του διάσημου πλέον Καλλικράτη που απαιτεί πολύ διαφορετική προσέγγιση από την Δημαρχία από αυτή που ακολουθούνταν μέχρι σήμερα. Οι προκλήσεις είναι πολλές και για πρώτη φορά στην ιστορία ο νικηφόρος συνδυασμός  του νησιού θα πρέπει να σταματήσει αμέσως τους πανηγυρισμούς και να στρωθεί χωρίς καμία χρονοτριβή στην δουλειά. Οι λόγοι λίγο πολύ ευνόητοι. Ένα νησί περίπου 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων διχασμένο και πολωμένο όσο πότε άλλοτε. Μία κοινωνία πρότυπο εργατικότητας, επιχειρηματικότητα και καινοτομίας χωρίς εμπειρία στην διαχείριση ανάλογων πολιτικών καταστάσεων- να θυμίσουμε ότι πριν 2 τετραετίες ο συνδυασμός Βερώνη είχε αναδειχτεί με 100% χωρίς αντίπαλο! - Μία οικονομία που δεν έχει αναπτύξει καθόλου διασπορά δραστηριοτήτων, στηριζόμενη εξ  ολοκλήρου στον Τουρισμό άμεσα η έμμεσα. Όλα αυτά σε μία χώρα που καρκινοβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο διεθνές περιβάλλον.
Όταν λοιπόν τελειώσουν οι πανηγυρισμοί θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για τον Καλλικράτη. Ή Μύκονος έχει την ιδιαιτερότητα να κρατάει αρκετά δεδομένα από το προηγούμενο Status Quo λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της, και απ᾽ότι φαίνεται θα διατηρήσει αυτονομία και στον θεσμό των Δημοτικών επιχειρήσεων. Από την άλλη το νέο σύστημα διασφαλίζει αυξημένους και με μεγαλύτερη διασπορά πόρους αφού για πρώτη φορά ο Δήμος διατηρεί τις προηγούμενες πηγές χρηματοδότησης αλλά παράλληλα  δίνει και εναλλακτικές πηγές που για την Μύκονο είναι πολύτιμες.  Για πρώτη φορά στην Μύκονο προστίθεται σημαντικό μερίδιο χρηματοδότησης από κρατικούς φόρους και αυτοί είναι ΦΠΑ, φορολογία εισοδήματος, φόρος ακίνητης περιουσίας, κ.α. Τα ποσά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Ενδεικτικά να αναφέρω 20% του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, 12% των συνολικών εσόδων από ΦΠΑ και τέλος 50% από τον φόρο ακίνητης περιουσίας. Τα νούμερα όπως αντιλαμβάνεστε είναι χαοτικά στην περίπτωση της Μυκόνου.
Ο λόγος βέβαια που αυτό εφαρμόζεται στο καινούργιο σχέδιο είναι η διόρθωση της στρέβλωσης να εμφανίζονται Δήμοι με τεράστια ανοίγματα που είναι αδικαιολόγητα με βάση την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στα γεωγραφικά τους όρια.
Η παραπάνω εξέλιξη είναι πάρα πολύ σημαντική για το νησί γιατί η Μύκονος είναι από τούς αδικημένους δήμους του προηγούμενου συστήματος πού τελικά αποκτάει αυτό που δικαιούται από το καινούργιο. Ο βασικός λόγος που αυτό δέν συνέβαινε παλαιότερα είναι ότι η Μύκονος δέχεται δυσανάλογα μεγάλο αριθμό επισκεπτών κατά τους εξι τουριστικούς μήνες, σχεδόν δεκαπλάσιο του μόνιμου πληθυσμού αλλά επιδοτείται από το κρατικό κονδύλιο με βάση τον μόνιμο και καταγεγραμμένο πληθυσμό. Για να το πούμε απλά η χρήση των υποδομών του νησιού είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τα εισπραττόμενα κονδύλια. Αυτή η νέα εξέλιξη δεν μπορεί παρά να είναι ευχής έργο αλλά και μία ιστορική ευκαιρία για το νησί και βέβαια για τούς κάτοικους και επισκέπτες.
Το νέο λοιπόν Status Quo μπορεί να προσδώσει στην Μύκονο μία ιδιαίτερη δυναμική γιατί σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο θα μπορεί να διαχειρίζεται  σχετικά αυξημένα κονδύλια τα οποία και ο Δήμος θα μπορεί να διοχετεύσει σε παραγωγικούς και βέβαια κοινωνικούς σκοπούς, διορθώνοντας τις ανισορροπίες των προηγουμένων διαχειρίσεων. Με λίγα και απλά λόγια ο κάθε δημότης μετατρέπεται σε εν δυνάμει "μέτοχο" του νησιού αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που προκύπτουν από την νέα εξέλιξη αλλά απολαμβάνοντας και τα οφέλη.
Γράφουμε λοιπόν παραπάνω ότι θα πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι πανηγυρισμοί από ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ συνδυασμό γιατί αυτή τη στιγμή , παραμονές των εκλογών, ο Δήμος Μυκόνου θα πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί ένα ισχυρό σοκ αμέσως μετά τις εκλογές.
Το σοκ αυτό έρχεται γιατί ο Δήμος θα πρέπει να είναι έτοιμος σύντομα να δεχτεί το αυξημένο βάρος από τις νέες ευθύνες που θα έρθουν λόγο του συστήματος από άποψη επιτροπών, υπηρεσιών αλλά και υλικοτεχνικής υποδομής και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν εντός πολύ στενών χρονικών ορίων. Το επαναλαμβάνω και πάλι
Κάποιοι από εσάς μπορεί να γνωρίζουν ότι ήμουν υποψήφιος με τον συνδυασμό "Μυκονιάτικη Άνοιξη". Δεν πετύχαμε τους αντικειμενικούς σκοπούς του συνδυασμού μας. Εκ των υστέρων και παραμονές εξελίξεων για τον Δήμο μας, αυτό λίγη σημασία έχει.  Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να καταλάβουν οι ψηφοφόροι που μας εμπιστεύθηκαν- αλλά και αυτοί που δέν μας εμπιστεύθηκαν- ότι η ευθύνη που μας δώσανε είναι πολύ μεγαλύτερη από τα στενά πλαίσια της "κατάληψης" της Δημαρχίας. Ούτως η άλλως η "κατάληψη" τέτοιου τύπου- που είναι αυτοσκοπός- μόνο με αρρωστημένη διαστροφή συγκρίνεται.
Είμαστε κοντά στην Μύκονο, παρακολουθούμε, προειδοποιούμε, κατευθύνουμε  και όποτε μας ζητηθεί προσφέρουμε.
Αυτό που την ώρα αυτή έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η κυριολεκτική "συστράτευση" πίσω από τον Δήμο, ΌΠΟΙΟΣ και αν είναι ο Δήμαρχος από 1η Ιανουαρίου 2011.  Η "ατζέντα" είναι τεράστια και το έργο που πρέπει να γίνει για να είναι ο Δήμος απλώς "συμβατός" με τον Καλλικράτη είναι Τιτάνιο. Από εκεί και πέρα καταλαβαίνουμε όλοι,  πόση δουλειά χρειάζεται για να γίνει η Μύκονος ο Πρότυπος Δήμος που είναι και η μόνη θέση τής αξίζει.

Από Δευτέρα λοιπόν όλοι οι Μυκονιάτες ενωμένοι πίσω από τον Δήμο, να στηρίξουμε τον Δήμαρχο που θα προκύψει από τις σημερινές εκλογές, γιατί το έργο που πρέπει να γίνει άμεσα ξεπερνάει κάθε προσδοκία..... και η Μύκονος οφείλει σε όλο τον Κόσμο να ξεπεράσει κάθε προσδοκία
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου